2016. január 9., szombat

LÉGZÉS ÉS GÁZCSERE AZ ÁLLATOKNÁL. A LÉGZŐSZERVEK FUNKCIÓI ÉS SOKFÉLESÉGE

28 §  LÉGZÉS  ÉS  GÁZCSERE  AZ  ÁLLATOKNÁL.  A  LÉGZŐSZERVEK  FUNKCIÓI  ÉS  SOKFÉLESÉGE

Megismerkedhettek azzal, hogyan megy végbe az állatoknál a gézcsere és a légzés, valamint a légzőszervek felépítésének sokféleségével.

Tudod-e, miért életfontosságú a békának, hogy nedves maradjon a bőre?

Amint azt már tudjátok a növények és az állatok többsége azt az energiát hasznosítja, ami a szerves maradványok és oxigén kölcsönhatásakor keletkezik. Az ilyen kémiai reakciók a sejtekben zajlanak és sok oxigén szükséges hozzájuk. A szerves anyagok felbomlását szén-dioxid gáz kiválasztódása kíséri, ami káros a szervezetre, ezért el kell onnan távolítani. Tehát a legtöbb élő szervezet működéséhez folyamatos gázcserére van szükség a környezettel.
A legtöbb állat aktívan mozog, ezért sok energiára, és ezzel együtt több oxigénre van szüksége életfolyamatai biztosításához. Saját tapasztalatból ismeritek, hogy futás közben gyakrabban lélegeztek.
A szervezet és a környezet közötti gázcsere megvalósulhat erre szakosodott légzőszervekben, vagy a testfelületen át. Az oxigén, ami a szervezetbe kerül a szövetekhez és sejtekhez továbbítódik (sok állatnál ezt a funkciót a vér látja el). A sejten belül a mitikondriumokban történik a légzés – a glükóz kölcsönhatása az oxigénnel, minek végtermékeként víz és szén-dioxid képződik, de lényegesen fontosabb az energia keletkezése, ami „feltölti” az ATP-molekulákat.
A keletkező szén-dioxid gáz a sejtből a vérbe szivárog, ami eljuttatja a légzőszervekhez vagy a testfelülethez, és kiválasztódik a környezetbe.

A légző-szervrendszer – azon szervek együttese, amelyek a szervezet és környezet közötti gázcserét biztosítják (az oxigén felvételét, a szén-dioxid kijuttatását).
Az állatok az oxigént felvehetik a légkörből vagy oldott állapotban a vízből. A kopoltyú a vízben oldott oxigén, a tüdő pedig a légkörben levő oxigén felvételére alkalmas légzőszerv.

LÉGZÉS A VÍZBEN A vízben élő állatok többsége kopoltyúval lélegzik. Primitív kopoltyúk már a megtelepedett életmódú soksertéjű férgeknél kifejlődtek a feji rész tapogatóiból. A vízi puhatestűek többségénél a kopoltyú nem más, mint köpenyüreg falának kitüremkedései, amik leginkább madártollra emlékeztetnek (támasztóhúrból és két sor lemezből állnak). A vízzel való gázcsere a lemezek vékony hámszövetében (epitéliumában) történik, ahol a vér a vízből felvett oxigénnel telítődik.
A fejlábú puhatestűeknél a kopoltyúk alapjánál két kopoltyúszív (lüktető véredény) található, amik felgyorsítják a vér mozgását a kopoltyúkban.
A rákfélék kopoltyúi a test két oldalán vagy a végtagokon helyezkednek el. A folyami rák 8 pár kopoltyúja a járólábak tövénél található és a kitinpáncél kinövései fedik őket.
Kopoltyúi vannak sok más vízi élőlénynek is: lándzsahalaknak, tengeri csillagoknak, tengeri sünöknek és még egyes rovarok lárváinak is. A szitakötők lárvái testtakarójuk és bélrendszerük kinövéseivel vonják ki az oldott oxigént a vízből.
A gerinceseknél a kopoltyúk a garat résein keletkeztek. A legfejlettebbek a halak kopoltyúi. A víz a szájon át kerül a hal testébe, onnan a garatba, a garat résein a kopoltyúkhoz áramlik és a kopoltyúréseken át kivezetődik. Mindeközben körülmossa a kopoltyúlemezeket, amelyeket sűrűn behálóznak a vérerek. Itt történik meg a gázcsere. 

A csontos halaknak mozgatható kopoltyúfedőik vannak, amik betakarják a kopoltyúréseket. Speciális izmok nyitják és zárják a kopoltyúfedőket, ezzel vízáramlást hoznak létre, ami pótlólagosan mossa a kopoltyúkat. Ez az alkalmazkodás teszi lehetővé, hogy a csontos halak álló vízben, mozdulatlanul is képesek lélegezni. A tüdős halak, amelyek olyan vizekben élnek, ahol az oxigén szintje időszakosan lecsökken úszóhólyageredetű „tüdő”-vel is lélegezhetnek (ami a légköri oxigén hasznosítására szolgál).
















A kétéltűek ebihalainál (lárváinál) is kopoltyúk alakulnak ki. Náluk először 2-3 pár elágazó külső kopoltyú fejlődik, később – kopoltyúrések lemezekkel.

A légköri LÉGZÉS vagy tüdőlégzés a szárazföldi állatokra jellemző, valamint azokra az állatfajokra, amelyek visszatértek a vízi életmódhoz (cetek, bálnák, delfinek). A légköri levegővel való gázcserét a tracheák és a tüdők biztosítják.
A legfejlettebb tracheális légzéssel a rovarok rendelkeznek. A tracheális rendszer nagy mennyiségű tracheából áll. Ezek elágazó csövecskék, amik behálózzák az egész testet és az oxigént közvetlenül a szervekhez és a sejtekhez juttatják. A levegő a rovar potrohán található légzőnyílásokon át jut a tracheákba.
A pókszabásúak légzőszervei a tracheák vagy a légzsákok. A kullancsoknál például tracheák, míg a skorpióknál légzsákok fejlődnek ki. A pókoknál viszont, mint a keresztes póknál, vannak tracheák és légzsákok is.
A szárazföldi, de sok édesvízi haslábú puhatestű (éti csiga, mocsári csiga) légzőszerve szintén a tüdő, ami a köpenyüreg falából alakul ki, és vérerek szövik át. A légzőnyíláson át a levegő bejut a zsákszerű tüdőbe és az oxigén a vérbe szivárog.
A béka tüdeje
A gerinceseknek páros tüdői fejlődnek, ahová a levegő az orrlyukakon és a légutakon át juthat el. A kétéltűek tüdői leginkább egy vékonyfalú kissé redőzött zsákra hasonlítanak, amit sűrű érhálózat sző át. A levegő úgy áramlik a légzőszerv felé, hogy változik a szájüreg térfogata, a kilégzést pedig a tüdő falának összehúzódása biztosítja. Mivel a gázcserének ez a módszere alacsony hatékonyságú, valamint a kis légzőfelület miatt, a kétéltűek a tüdőlégzés mellett bőrlégzést is alkalmaznak.

Érdekes tudni! A békáknál a megfelelő oxigénellátás érdekében fontos szerepe van a bőrlégzésnek. De közvetlenül a bőrön keresztül az oxigén nem tud bejutni a vérbe. A folyamat úgy lehetséges, ha először az oxigén feloldódik a bőr felületére kiválasztott nyálkában, és ilyen állapotban már át tud jutni az érfalon a vérbe.

A gyík tüdeje
A hüllőknél a gázcsere (a ki- és belégzés) a mellkas tágulása és összehúzódása által történik, amit a bordaközi izmok valósítanak meg. Ez a módszer hatékony ventillációt (levegőáramlást) biztosít a tüdőben. Fejlettek a légutak is (orrnyílások, száj, hörgők). A hüllők kültakarójának elszarusodása meggátolja a bőrlégzést, így a gázcsere fő szerve a tüdő. A tüdő belső fala redőzött és kamrákkal tagolt, ami jelentősen növeli a légzőfelületet.

A madarak légző-szervrendszere az egyik legösszetettebb az állatvilágban. A repülés rengeteg energiát igényel, ehhez pedig jelentős oxigénmennyiségre van szükség. A légző-szervrendszer ennek megfelelően alkalmazkodott.
A madarak tüdeje kevéssé rugalmas és nem nagy térfogatú. Ám a tüdejükhöz néhány pár légzsák kapcsolódik, amik benyúlnak a szervek közé, de még az üreges csontokba is.
Nyugalmi állapotban a madarak a gázcsere (a ki- és belégzés) a mellkas tágulása és összehúzódása által történik. Repülés közben a mellkas térfogata alig változik. A levegő áramlását a szárny csapásai biztosítják.

A légzsákokról tudni kell:
v extra levegőt tárolnak
v falaikat nem hálózzák be vérerek tehát itt NEM zajlik gázcsere
v csökkentik a madártest sűrűségét
v szerepet tölt be a hőháztartásban is

Hogyan történik a légzés a madaraknál?
Ø Belégzés – a szárny emelkedésével a bordák megemelkednek légzsákok kitágulnak elülsőkbe CO₂-s levegő, tüdőbe és hátsókba O₂-s levegő kerül
× Kilégzés – a szárny csukásával mellkas térfogata szűkül a légzsákok összepréselődnek, az elülsőkből CO₂-s levegő távozik, a hátsókból az O₂-s levegő a tüdőbe préselődik.

Azaz a madaraknál a tüdőben folyamatosan (ki- és belégzéskor is) van oxigéndús levegő. Ezt a légzés-típust kettős légzésnek nevezzük. A fentiekből következik az is, hogy minél gyakoribbak a szárnycsapások, annál intenzívebb a levegőáramlás a tüdőben.
Emlős tüdeje
Az emlősök légzőszerve a millió léghólyagocskából (apró zsákocskából) álló tüdő. Az ilyen felépítés nagyon nagy felületet biztosít a gázcserének. Az emlősöknél ez a felület több tízszerese a testfelületnek. A léghólyagocskák vékony falát hajszálerek hálózzák be. A tüdő tágulását és összehúzódásához nem csak a bordaközi izmok, hanem a diafragma (rekeszizom) is hozzájárul, ami csak az emlősökre jellemző.




Ellenőrző kérdések:
1.     Miért szükséges, hogy az állati szervezet folyamatos oxigén-utánpótlást kapjon a környezetből?
2.     Hozz példákat olyan állatokra akik a következő módokon biztosítják a gázcserét:  a) a teljes testfelületen át,  b) kopoltyúkkal,  c) tüdővel,  d) tracheákkal.
3.     Mely vízi állatok lélegeznek tüdővel?
4.     Miben különbözik a kétéltűek és hüllők légzése?
5.     Milyen jellegzetességei vannak a madarak légzőszerveinek?
6.     Milyen állatokra jellemző, hogy lárvaállapotban más légzőszervekkel rendelkeznek, mint kifejlett állapotban? Milyen összefüggésben áll ez életfeltételeikkel?

Feladat: töltsd ki a táblázatot, tegyél „+” jelet a megfelelő négyzetekbe.

Állatfaj
A gázcsere módja
Légzőszervek
vízben való légzés
légköri légzés
nincs légzőszerv
kopoltyúk
légzsákok
tracheák
páros tüdők
Közönséges hidra







Földigiliszta







Folyami rák







Keresztes pók







Cserebogár







Éti csiga







Folyami sügér







Fürge gyík







Kék bálna
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése