2016. március 1., kedd

HATODIK ÉRZÉK AZ ÁLLATOK VILÁGÁBAN avagy különleges érzékszervek

A legtöbb állat az ember által is használt öt organikus érzékszervvel  tájékozódik a világban. Ide tartozik a látás, a hallás, az ízlelés,a  tapintás, a szaglás. Ezen érzékek fejlettsége természetesen igazodik az állat élőhelyéhez, táplálkozási módjához.
Ám egyes állatoknak egyéb, különleges érzékszervei is vannak.


Egy átlagos cápa fején elhelyezkedő Lorenzini ampullák és az oldalvonal végződések
Egyes halak, főleg a cápák és ráják képesek érzékelni az élőlények természetes elektromos mezőjét. A különleges szervek a Lorenzini-ampullák. A Lorenzini ampulla egy zselatinos, kocsonyás anyaggal teli csatornából áll, melynek egyik vége a bőr felszínén egy kis pórusonnyílik a szabadba, míg a másik vége egy kis zselatinos halmazba fut bele. Az ampulla legnagyobb része a bőr alatt van. Mindegyik halmaz, több bőrfelszínnel is össze van kötve. A jobb és bal oldali testrészeken egyforma az ampullák száma, vagyis az élőlény egyik felén, nincs több, vagy kevesebb, mint a másik felén. A csatornák hossza példánytól függően változó, azonban mindegyik fajnakmegvan a saját „ampulla térképe”, azaz a fajon belül mindegyik egyednél 

ugyanott helyezkednek el ezek az érzékszervek. A bőr felszínén ezek a különleges pórusok, sötét pontozásnak néznek ki. Az elektromos mezők érzékelése mellett, ezek az ampullák a hőmérsékletet is érzékelik. 

A bőr felszínén az ampulla végződések
sötét pettyezettségnek látszanak,
mint például ennél a 
tigriscápánál
A Föld mágneses hatása is befolyásolja az állatok életét. Bár olyan receptorokat eddig még nem mutattak ki, amelyekkel az állatok a mágnesességet érzékelnék, számos kísérlet eredménye szerint az ízeltlábúak és a madarak (különösen a nagy távolságokra vándorló fajok) érzékelik a földmágnesesség hatását. A kismértékűhőmérséklet-változás érzékelésére képes termoreceptorokkal rendelkeznek különösen az ízeltlábúak és az emlősök. Parazita rovarok hőoptimuma a gazda testhőmérsékletén van. Ha magasabb hőmérsékletű (lázas) lesz a gazdaállat vagy kihűl (elpusztul), akkor a paraziták elhagyják. A termoreceptorok feladata a hőmérséklet-szabályozás és a viselkedés befolyásolása. Hőmérsékletváltozás következménye lehet a vándorlás vagy a téli és/vagy nyári álom (diapausa).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése