2016. március 1., kedd

MIRE SZOLGÁL A KACSACSŐRŰ EMLŐS CSŐRE?

Már nem ismeretlen számotokra 

a kacsacsőrű emlős

ami Ausztrália egyik különleges állata. 


Ország:Állatok (Animalia)
Törzs:Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs:Gerincesek (Vertebrata)
Osztály:Emlősök (Mammalia)
Alosztály:Tojásrakó emlősök(Prototheria)
Rend:Kloákások (Monotremata)
Család:Kacsacsőrű emlősök(Ornithorhynchidae)
Nem:Ornithorhynchus
Blumenbach1800
Faj:Kacsacsőrű emlős  Ornithorhynchus anatinus


 A kacsacsőrű emősök víz alatt vadásznak rákokra, rovarokra, kisebb halakra.Lakóhelyük szárazon van: üregüket a folyók partoldalába vájják.

De mi célt szolgál a kacsákéhoz hasonló kinézetű csőrük?


Megfigyelték, hogy a kacsacsőrű emlős úszás közben becsukja a szemét, fülét és orrlyukait. Kiderült, hogy a csőrében számos elektromosságot érzékelő sejt van beágyazódva, ezzel érzékeli az elektromos áramot, amelyet a kis állatok izommozgásai keltenek, és észleli az elektromos mezőt is, amelyet a kövek alatt, a sárban és törmelékek alatt lévő kis állatok keltenek. Csőrével érzékeli a vizmozgás irányára és sebességére, a zsákmány.állatok keltette hullámokra vonatkozó információt is.

Akarsz többet tudni?

Élelemszerzés közben a kacsacsőrű emlős a pofazacskojában tárolja az ételt. Amikor a víz felszínére kerül, az élelmet felnyomja a pofazacskójából a szájüregébe. Ezután összeőrli a táplálékot.

A kacsacsőrű emlősök nagyjából fél méter hosszúak, és könnyebbek, mint egy kifejlett macska. A hímek hátsó lábain sarkantyúk vannak, amik rendkívüli fájdalmat okozó mérget tartalmaznak.  Vastag bőrből lévő csőrük segítségével érzékelik az áldozat mozgása által keltett hullámokat. 


A kacsacsőrű emlős érzékeny, hajlékony csőre kékes-szürke, feketés színű, a két orrlyuka pedig a csőr vége felé, annak tetején helyezkedik el. Az orrlyukak elhelyezkedésének köszönhetően a kacsacsőrű emlős tud lélegezni a víz alatti tartózkodása során is. Az alsó csőr kisebb, mint a felső csőr. Az alsó csőrt két megnyúlt csont tartja, amelyet minden emlősnél meg lehet találni. A csőr elektro-receptor rendszert tartalmaz, amelynek közel 850 000 elektromos- ésnyomásérzékelő receptora van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése