2016. április 1., péntek

TINBERGEN ÉS A TÜSKÉS PIKÓ

Nikolaas Tinbergen azokat a jelzéseket vizsgálta, amik kiváltó mechanizmusként szolgálnak a tüskés pikó szexuális magatartásában.
Akváriumában tüskés pikókat tartott. Tudva levő, hogy ezeknek a halaknak sajátos párzási viselkedésük van. A hím fészket alakít ki, amibe a nőstény lerakja az ikrákat. A hím ezután megtermékenyíti azokat, és a fészket folyamatosan őrzi és védelmezi. A párzási időszakban a hímek színezete megváltozik: hátuk kékes, hasuk és a fejük alsó része vörös lesz. 

Tinbergen laboratóriumában az akvárium az utcára néző ablak mellett állt. A kutató észrevette, hogy a tüskés pikóhím megpróbált rátámadni a piros postaautóra, ami időnként elhaladt az ablak túloldalán.  Így lett felfedezve, és később kísérletek által bebizonyítva, hogy a párzási időszakban minden piros színű dolog agresszív viselkedést vált ki a pikóhímnél, mivel a vetélytárs hímek hasa vörös-piros árnyalatú. És fordítva, a nőstények ezüstös hasának látványa kulcsinger (öröklött kiváltó mechanizmus) a hím násztáncához, amellyel felkéri a nőstényt, hogy az ő fészkébe rakja az ikráit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése